Közgazdaságtudományi Elsős Verseny

C.204-es terem
2013
november 12.
BCE
Budapest
Free
Miért gyere el?

A FAKT Szakkollégium a 2013/14-es tanév őszi félévében immár negyed...

A FAKT Szakkollégium a 2013/14-es tanév őszi félévében immár negyedszer hirdeti meg tanulmányi versenyét az első évfolyamos hallgatók számára.
A verseny szakmai partnere és támogatója az Ernst & Young.

A kétfordulós szakmai verseny célja a tehetséggondozás, továbbá kiemelkedési lehetőség biztosítása az egyetem legjobb képességű hallgatói számára.

A verseny nem kívánja összemérni a hallgatók tárgyi tudását vagy elméleti ismereteiket. Sokkal nagyobb szerephez jut társadalmi érzékenységük, érvelési- és problémamegoldó képességük, továbbá az, hogy mennyire látják át a gyakorlati gazdasági folyamatokat.


Kik vehetnek részt a versenyen?


A Budapesti Corvinus Egyetemen egyetemi tanulmányaikat a 2013/14-es tanévben megkezdő, párhuzamos szakon nem tanuló első éves hallgatók vehetnek részt, minden alapszakról.


A verseny menete:


1. Írásbeli forduló

Az írásbeli fordulóban több rövid szöveges választ igénylő kérdés lesz, melyek megválaszolása során különböző gazdasági intézkedésekkel, problémákkal kapcsolatban kell majd érvelnie a hallgatóknak. Az egyoldalú véleménynyilvánítást elkerülendő a versenyzőknek minden kérdés esetében pro és kontra érveket is fel kell tudniuk sorakoztatni. A széles látókör és a logikus, összefüggő érvelési készség lesznek a legfőbb értékelési szempontok a verseny során. A tájékoztatóban egy példakérdést is találhattok.



2. Szóbeli döntő

Az első fordulóból továbbjutott hallgatók a végső, szóbeli fordulóban mérhetik össze tudásukat. A forduló két részből áll – egyrészt egy megadott témakörből előre elkészített prezentációt kell bemutatni, másrészt pedig helyben megkapott témákon keresztül értékeljük a hallgatók szóbeli érvelési technikáját. A döntő magas szakmai színvonalát a szakmai zsűri garantálja, melyben helyet foglalnak a FAKT és az Ernst & Young képviselői.


Mintafeladat:

Magyarországon gyakran vita tárgya, hogy a kiskereskedelemben a multinacionális nagyvállalatoknak túlzottan nagy-e a térnyerése. Számos családi kisbolt megélhetése került veszélybe az elmúlt évtizedben a nagyvállalatok alacsonyabb árazása miatt, ugyanakkor a vásárlók jobban jártak a kedvezőbb fogyasztói árak miatt.
Érveljen pro és kontra, hogy célszerű lenne-e valamilyen módon korlátozni a kiskereskedelemben a külföldi nagyvállalatok térnyerését!


Verseny menetrendje:


November 12. Írásbeli forduló a C.204-es teremben

November 22. Szóbeli döntő tervezett időpontja.


Díjazás:

A szóbeli döntő első három helyezettje az Ernst & Young jóvoltából értékes tárgynyereményben részesül, amelyet az ünnepélyes eredményhirdetés keretében vehetnek majd át a FAKT és az Ernst & Young képviselőitől.

1. hely: Samsung Galaxy tablet
2. hely: Kindle e-book olvasó
3. hely: The Economist előfizetés

A versennyel kapcsolatban esetlegesen
felmerülő kérdéseket a fakt.szakmaisag@gmail.com címre várjuk.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

C.204-es terem

Hozzászólások