Praxis 01 - Mesteriskola

Átrium Film-Színház
Budapest H-1024
2014
június 01.
BME - ÉMK
Budapest
Free
Miért gyere el?

PRAXIS - Az Építész Szakkollégium szakmatörténeti konferenciája

PRAXIS - Az Építész Szakkollégium szakmatörténeti konferenciája

A magyarországi építészek huszadik századi története töréspontok története. Ezek második világháború utáni szakaszán ível át a Mesteriskola mitikus, politikus és szakmai története. A Praxisnak, az Építész Szakkollégium szakmatörténeti konferenciasorozatának első és egyben felvezető konferenciája ennek mentén kívánja feltárni az eljövendő évek tematikáit.

Az 1953-ban alapított kétéves posztgraduális képzés létrejötte politikai motivációval történt, így kezdeti jellegét tekintve az államszocializmus kreálmányának tekinthető. Ez a tény mára a szervezet emlékezetét és valós működését tekintve elhalványult. Ennek ellenére a Mesteriskola a kezdeti felvetéssel szemben a szakma második világháború előtti működésének és értékrendjének zárványszerű műhelye lett. Egy, azokból az értelmiségi törekvésből, amelyek a szocializmus évei alatt próbálták megőrizni a polgári, nyugatos értékrendet egy ideológiáját tekintve egalitárius környezetben.

A konferencia célja, hogy a fenti felütéshez viszonyuló; azzal szemben kritikus, vagy azt árnyaló előadások mentén tárja fel a Mesteriskola valós vagy vélt, anekdotikus és reális történetét. Mindezt az iskola belső és külső nézőpontjaiból is körüljárva, érintve annak válságait, előnyeit és hátrányait.

A konferencia zárásaként 20 órától sor kerül Vámos Dominika és Madzin Attila filmjének levetítésére:

Építészek Mesteriskolája (2007), 120 perc
https://www.youtube.com/watch?v=PlmHOAUZykg

Az előadók listája:
Keller Márkus
Ferkai András
Wesselényi-Garay Andor
Golda János
Vámos Dominika
Dévényi Tamás
Szemerey Samu
Frikker Zsolt
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Átrium Film-Színház
Budapest H-1024, Margit körút 55.

Hozzászólások