Digitális ujjlenyomat a weben - kíváncsi lennél a sajátod...

BME Informatika épület, 017. díszterem
Budapest
2012
április 04.
Összes
Budapest
Free
Miért gyere el?

A webezőket számítógépük ujjlenyomata könnyedén azonosítja - legalá...

A webezőket számítógépük ujjlenyomata könnyedén azonosítja - legalább is erre a következtetésre jutottak a BME Híradástechnikai Tanszékének fiatal kutatói.

A weboldalaknak elemi - pontosabban üzleti - érdeke, hogy látogatóikat azonosítsák és tevékenységüket kövessék, például számokkal történő azonosítással. Az azonosítókat eddig leginkább az ún. sütikben tárolták a látogató gépén, de a felhasználók tudatosságának növekedése és az Európai Unió sütikezelési szabályozása következtében ez egyre nehezebbé válik. Ezért a webes üzleti szféra szereplői már elkezdték keresni az újabb lehetőségeket, ilyenek például az ún. ujjlenyomat alapú követési technikák: ezeknek már kereskedelmi alkalmazására is van példa. E módszerek lényege, hogy a látogatóhoz egy ujjlenyomatot rendelnek számítógépes rendszerének főbb jellemzői, mint például a képernyőfelbontás, vagy az időzóna alapján.

A tanszéken dolgozó szakemberek kutatásának fő célja a modern böngészők gyengeségeinek demonstrálása, mivel eddigi eredményeik [1] alapján olyan ujjlenyomat technikát sikerült kifejleszteniük, amely magát a látogató rendszerét képes sikeresen azonosítani, akkor is, ha a látogató akár több böngészőt használ egyszerre, vagy privát böngészési móddal szeretné elrejteni magát - a látogató az új technikával ugyanúgy azonosítható marad. A kutatás következő fázisában a kifejlesztett technika egy publikus weboldalon [2] válik széleskörűen tesztelhetővé. A tesztelésnek kettős célja van: egyrészt az érdeklődők meggyőződhetnek a probléma valódiságáról, másrészt a webhely ujjlenyomatok gyűjtésére is szolgál a további vizsgálatokhoz.

A kísérlet hivatalosan a BME Informatikai épületében április 4-én 11 órakor rendezett sajtótájékoztatón indul útjára. A helyszínen a Híradástechnikai Tanszék munkatársai bemutatják a kísérleti weboldalt, majd azt a saját fejlesztésű, kategóriájában egyedülálló anti-ujjlenyomat védekezési alkalmazást, amelynek segítségével az ujjlenyomat-készítés nehezebbé válik, de a böngészési élmény nem csorbul.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hozza magával laptopját, netbook-ját! Elkészítjük ujjlenyomatát!

[1] http://pet-portal.eu/articles/view/37/?set_language=eng

[2] http://fingerprint.pet-portal.eu/?lang=hu

Program:

· Rövid köszöntő (Gulyás Gábor, BME HIT)

· A nemzetközi helyzet áttekintése (Dr. Székely Iván, BME ETT)

· Élő demonstrációban bemutatjuk az új, böngészőfüggetlen ujjlenyomat tesztünket, amit az érdeklődő kollégák a helyszínen ki is próbálhatnak (Boda Károly, Gulyás Gábor, BME HIT)

· Bemutatjuk a saját készítésű védekezési megoldásunkat, és demonstráljuk hatékonyságát több, ujjlenyomat technikát alkalmazó weboldalon (Boda Károly)

· Kérdések, kötetlen beszélgetés



Vendégeinket szendvicsekkel, kávéval és üdítővel várjuk.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

BME Informatika épület, 017. díszterem
Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

Hozzászólások