Test – tisztaság – higiénia társadalomtudományos szemmel

Pázmány Péter sétány 1./a. 0.81. terem, Budapest, Hungary, 1117
2013
április 24.
ELTE - TÁTK
Budapest
Free
Miért gyere el?

Beszélgetésünk keretéül a Kóthy Judit által készített Így éltünk az...

Beszélgetésünk keretéül a Kóthy Judit által készített Így éltünk az ezredfordulón filmsorozatának Testi higiénia című dokumentumfilmje szolgál. A test – tisztaság – higiénia témaköre első hallásra távolinak és érthetetlen kategóriának tűnik a társadalomtudósok számára. Habár tisztálkodási szokásaink, rítusaink mindennapi életünk részét képezik, mindennapjaink e szegletével viszonylag ritkán foglalkoznak a különböző társadalomtudományok. A film megtekintése után meghívott vendégeinkkel arra keressük a választ, hogy ezekből a mindennapi cselekvésekből milyen tágabb jelentéstartalmakra következtethetünk. Hogyan lehet megragadni a mindennapi élet mozzanatait? Miért fontos a társadalomtudományok számára ezeknek a szokásoknak a tanulmányozása? Milyen szimbolikus jelentéseket szűrhetünk le belőlük? Mennyire szolgálhat egy tágabb kulturális rendszer metaforájaként és kategóriájaként a tiszta és tisztátalan ellentéte? A film megtekintése utána erre keressük a választ meghívott vendégeinkkel:
Horváth Kata kultúrantropológussal, az AnBlokk egyesület tagjával,
Juhász Katalin etnográfussal, az MTA Néprajztudományi Kutatóintézet munkatársával
és Wessely Annával, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológiai Intézetének oktatójával

Kóthy Judit, a film rendezője sajnos családi okokból kifolyólag nem tud jelen lenni, azonban a film ettől függetlenül vetítésre kerül!

A rendezvényt az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium szervezi a Társadalomtudományi Piknik rendezvény keretében.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Pázmány Péter sétány 1./a. 0.81. terem, Budapest, Hungary, 1117

Hozzászólások