Emlékezetpolitikai vitaest

Rajk László Szakkollégium
Budapest 1085
2014
május 27.
BCE
Budapest
Free
Miért gyere el?

Az Emlékezetpolitika c. kurzus szeretné rendhagyó formában megmutat...

Az Emlékezetpolitika c. kurzus szeretné rendhagyó formában megmutatni a kollégiumnak és a poszkosoknak, mivel is foglalkoztak a félév során. jövő kedden, 18:00-kor egy nyílt vitát rendezünk két kurrens, ill. fontos emlékezetpolitikai kérdésben. a vita résztvevői a kurzustagok, a közönség minél szélesebb bevonásával, formája oxfordi jellegű, témája pedig:

1. Magyar tragédia vagy magyar felelősség? A német megszállás emlékműve - hogyan emlékezzünk?

A német megszállás és a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulójára a Szabadság téren építendő emlékmű élesen megosztja a társadalmat. Hogyan kellene emlékeznünk? Az emlékmű támogatói szerint méltó megemlékezni a második világháború minden áldozatáról. A német megszállás magyar tragédia, mely az egész országra szenvedést hozott. Az ellenzők szerint azonban inkább a magyar felelősség, az, amire emlékeznünk kellene. A tervezett emlékmű elkeni a magyar hatóságok és a magyar lakosság közreműködését a vidéki zsidóság deportálásában, önfelmentő és történelemhamisító.

2. Szükség van-e rendszerváltás-emléknapra?

Egy fiktív javaslatról fogunk vitatkozni: a rendszerváltás 25 éves évfordulójára tegyük nemzeti ünneppé június 16-át (Nagy Imre újratemetése, a rendszerváltás szimbolikus dátuma). A rendszerváltás során Magyarország visszanyerte függetlenségét, véget vetve a szocialista diktatúrának. Lehetőséget nyert arra, hogy saját kezébe véve sorsát felzárkózzon a fejlett, nyugat-erópai országokhoz.
De valóban érdemes-e a rendszerváltás arra, hogy nemzetünk nagy dátumai közé kerüljön? Milliók gondolják magukat a rendszerváltás veszteseinek. Sokak szerint nem történt meg a szükséges méretű elitváltás. 25 év elteltével az ország vízió és perspektíva nélkül vergődik, egyre inkább elmarad korábbi versenytársainktól.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Rajk László Szakkollégium
Budapest 1085, Horánszky utca 6.

Hozzászólások