Chelsea Wolfe (USA)

A38
Budapest
2014
augusztus 07.
Összes
Budapest
Free
Miért gyere el?

Mondhatnánk azt, hogy „az elektronikus gothic folk” legnagyobb egyé...

Mondhatnánk azt, hogy „az elektronikus gothic folk” legnagyobb egyénisége... de a szűkös műfaji meghatározások helyett inkább azt mondjuk, hogy a kortárs popzene egyik legérzékenyebb előadója, komor hangulatú, atmoszférikus balladák szerzője, aki nemrég még a Queens Of The Stone Age-dzsel turnézott, és akinek népszerűségét az idei Trónok harca-trailer az egekbe emelte: egyszóval Chelsea Wolfe először Magyarországon.A negyedik lemzét tavaly megjelentető Chelsea Wolfe-nál érzékenyebb dalszerző-előadót nehezen lehetne mondani napjaink könnyűzenéjében. A nagyon jellemző című (Pain Is Beauty – A Fájdalom a Szépség) negyedik albumát tavaly megjelentető énekesnőt rengetegen hasonlítják az A38 Hajón már felléppett Zola Jesushoz (olyannyira, hogy a közel egy időben feltűnt két művésznőt azonnal ellátták a „new goth girls” címkével. Mások az Igazi Artpopot emlegetik, és az A38-on júniusban fellépő Glasserrel állítják párhuzamba.

Akárhogy is van, Chelsea Wolfe jellegzetes, összetéveszthetelen hangja, világa egészen különleges színt képvisel a kortárs popban. Alapvetően folkra épülő, de a gothic rockkal kacérkodó, helyenként súlyos drone-hatásokkal operáló dalai, sötét hangulatú, fájdalmas, témái, sebezhetősége, érzékenysége komoly rajongótábort szerzett neki. Az A38-on nemrég fellépett Mark Lanegan is felfigyelt rá, pontosabban a Wolfe korábbi stílusával némiképp szakító, Unknown Rooms című akusztikus dalgyűjteményre, amelyről nem csupán feldolgozta a Flatlands című nyitószámot, de duettet is énekelt Chelsea Wolfe-fal.

Valószínűleg Lanegan ajánlotta be régi barátainak, a Queens Of The Stone Age tagjainak, ami azzal járt, hogy Chelsea Wolfe együttesével előzenekar lett a QOTSA idei turnéján. De még jellemzőbb, hogy a Trónok harca várva várt negyedik évadának előzetese is Wolfe legfrissebb lemezének nyitószámát, a Feral Love-ot használja aláfestő zenének. A választás hibátlan: Chelsea Wolfe sötét hangulatú számai tökéletesen illeszkednek a tévésorozat atmoszférájához. A Feral Love-hoz emellett Chelsea Wolfe is elkészítette a maga, cseppet sem kevésbé nyomasztó klipjét, a kliprendező-veterán Mark Pellington közreműködésével: a klip egyben beharangozója a Pain Is Beauty számaira készült egyórás filmnek.

A kortárs art-pop egyik legfontosabb, legkülönlegesebb előadója zenekarával először Magyarországon: klubkoncerten az A38 Hajón!
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

A38
Budapest, 1117 Petőfi híd budai hídfő

Hozzászólások