Ivana Müller: Közös nevező

Trafó
Budapest
2014
október 10.
Összes
Budapest
Free
Miért gyere el?

A recept egyszerű: végy 10 embert – kicsit, nagyot, férfit, nőt, kü...

A recept egyszerű: végy 10 embert – kicsit, nagyot, férfit, nőt, különböző nemzetiségűeket, ők pedig számtalan variációban eljátsszák, megmutatják azt, hogyan alakul ki egy közösség? Mitől válik tíz ember együttléte közösséggé? Válik-e, válhat-e egyáltalán azzá? Mit képes reprezentálni egy csapatnyi ember? Okos kérdések, okos rendező: Ivana Müller előadásainak címei mindig pontosak, hol játékos formában, hol pedig filozofikusan, de magukban hordozzák az adott produkció alapkérdését.

Ebben a darabban a Horvátországban született, jelenleg pedig Franciaországban élő táncos/koreográfus/rendező/író 10 előadójával (különböző) politikai rendszereket társadalmi koreográfiákként táncoltat el. Sajátos nyelvet és szabályrendszert használva vetítik elénk a különböző politikai rendszerekből már jól ismert álláspontokat és problémákat.

Az előadás központi kérdése pedig nem több és nem kevesebb mint az, hogy ki, mit, milyen formában képvisel. A koreográfiai/színpadi elemek sora meglepően tág (játszó)teret biztosít a szociopolitikai felfedezéseknek.
Ivana Müller gyakran meghatározhatatlan műfajú előadásait, installációit, szöveges és hangperformanszait számos nemzetközi fesztivál válogatja be programjába. A Rotterdamse Schouwburg, a párizsi La Villette, a Wiener Festwochen, a New York-i DTW, a berlini HAU és a brüsszeli Kaaitheater rendszeres fellépője.

Müller munkáinak visszatérő motívumai az önmeghatározás, a szerzői fogalmak újradefiniálása, a test és reprezentációja, a képzelet és annak helyszíne, az előadó és a befogadó közötti kapcsolat vizsgálata.

Két darabját 2008-ban és 2009-ben a budapesti MU Színház tűzte műsorára nagy sikerrel (While We Were Holding It Together, Playing Ensemble Again and Again).
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Trafó
Budapest, 1094 Liliom utca 41.

Hozzászólások