Róth Miksa, Thék Endre, Jungfer Gyula – A magyar műipar á...

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Budapest
2014
szeptember 19.
Összes
Budapest
Free
Miért gyere el?

Gyere el és ismerkedj meg annak a három embernek a munkásságával, a...

Gyere el és ismerkedj meg annak a három embernek a munkásságával, akik együtt dolgoztak a magyar történelem legnagyobb épületén, az Országházon! De az Országház csak egy a sorból: a múlt előtti századfordulón ugyanis alig volt olyan jelentősebb köz- vagy magánépület Budapesten, ahol ők hárman ne hagyták volna ott a kezük nyomát.

Mégis, manapság elég keveset beszélünk róluk. Kik is ők valójában? Egy tehetséges üvegműves, egy asztalos és egy kovács, azaz három „műiparos”, akik a XIX. század végi építkezések idején karöltve dolgoztak. Róth Miksa üvegműves és mozaikkészítő volt, Thék Endre asztalos és bútorgyáros, Jungfer Gyula pedig díszműkovács. Tudtad például, hogy Thék Endre zongorákat is készített és meg akarta teremteni a magyar hangszeripart? Vagy hogy Jungfer Gyulának már a nagyapja is kovácsmester volt? És azt, hogy korlátrácsai a firenzei Palazzo Strozzi pontos másaként felépült pesti palotába készültek (ez ma a Teréz körút 13. sz. alatti házasságkötő terem)?

Nemcsak ezek, hanem csengettyűtartói és tűzikutyái is megtekinthetőek a mostani kiállításon. Róth Miksa pedig ezüstérmet kapott az 1900-as párizsi világkiállításon, és elnyerte az olasz király aranyérmét a mozaikkészítés megújításáért. Ő tervezte az Országos Levéltár ólómüveg ablakait, vannak mozaikjai például a Széchenyi Gyógyfürdőben, de még a mexikóvárosi Nemzeti Színházban is…

Róth, Thék és Jungfer - három kiváló tehetség, akikre a magyar iparművészet állócsillagaiként tekinthetünk. A kiállítás apropójául a munkásságuk előtti tisztelgésen kívül az is szolgál, hogy 2014-ben Róth Miksa halálának 70., Thék Endre halálának pedig 95. évfordulója van. A „Tudomány, Művészet, Technika” sorozat részeként megrendezett kiállítás szervezője a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A kiállítás 2014. szeptember 19-től 2014. október 8-ig, munkanapokon 10 és 18 óra között, díjmentes

2014. szeptember 20-án, a Kulturális Örökség Napja keretében, 10 és 20 óra között.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Budapest, 1054 Garibaldi utca 2.

Hozzászólások