I. Szakmai est - Divatelmélet: A kritika gyakorlata

E 603
2013
szeptember 30.
BME - GTK
Budapest
Free
Miért gyere el?

A félév első Szakmai estjén Hermann Veronika, az ELTE oktatója lesz...

A félév első Szakmai estjén Hermann Veronika, az ELTE oktatója lesz a vendégünk, aki divatelmélet témában tart előadást.

A divat, mint sokarcú díva, az öltözködésen túl a politikát, a gazdaságot, és a marketinget is magába foglalja, vallja Hermann Veronika (újságíró, kritikus), aki a divatelmélet, az identitás, mint nyelvi konstrukció, illetve kortárs magyar médiaművészet területén folytat kutatásokat, továbbá az ELTE Összehasonlító irodalom és kommunikáció szakán tanárként tevékenykedik. Az ő nevéhez fűződik az a 2011-ben induló Glass What projekt, amelyhez a táptalajt az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszéken, az általa tartott Divatelmélet című kurzus szolgáltatta. A projekt egy brand kialakításáról szólt, melynek célja a sztereotípiáktól mentes tudományosság ábrázolása volt.

A divat megfoghatatlan mivolta mindnyájunk fejében más és más projekciókat szül. Mindennapjaink része, fontosnak, avagy haszontalannak vélt gondolatok jutnak eszünkbe hallatán, a lényeg, hogy megvan a véleményünk. Bárhogy is viszonyulunk hozzá, beépülünk a divatot kedvelő, avagy elutasítók kategóriájába. Láthatatlanul körülöleli mindennapjainkat, ott van a kávénkban, amit iszunk, az általunk preferált ételekben, a dallamokban, amellyel fülcimpánkat kényeztetjük, egyszóval mindenben, ami bennünket jellemez. Egyfajta kommunikációs kódként üzemel környezetünk számára, mivel a divat és a tárgyi kultúra csupán a társadalmon belül, az identitás szerves részeként működik.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

E 603

Hozzászólások