Felvételi Juniorképzésre - Mathias Corvinus Collegium

Mathias Corvinus Collegium
Budapest
2014
augusztus 13.
Összes
Budapest
Free
Miért gyere el?

A Mathias Corvinus Collegium minden év nyarán felvételt hirdet a kö...

A Mathias Corvinus Collegium minden év nyarán felvételt hirdet olyan, középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok részére, akik az alábbi budapesti egyetemi karok adott szakjain nappali tagozatos hallgatóként kívánják tanulmányaikat megkezdeni:
BCE GTK, BCE KTK, BCE TTK, BGF, BKF, BME GTK, BME ÉMK, BME GPK, BME ÉPK, BME VBK, BME VIK, BME KSK, BME TTK, CEU, ELTE ÁJK, ELTE BTK, ELTE PPK, ELTE TÁTK, KRE ÁJK, KRE BTK, NKE, PPKE JÁK, PPKE BTK, KRE ÁJK, KRE BTK. 

Az online jelentkezési lap IDE kattintva érhető el.
Jelentkezési határidő: 2014. augusztus 13. éjfél (Az e-mail elküldésének dátuma) A felvételi beosztás kialakításánál figyelembe vesszük a pályázati anyagok beérkezési idejét. Minél hamarabb küldi el jelentkezését, annál korábban tudjuk tájékoztatni a felvételi időpontjáról.

A felvételire szóban kerül sor a Collegium épületében 2014. augusztus 14-15. és augusztus 18-19. között. A szóbeli időpontja a jelentkezők számának függvényében módosulhat.
 A szóbeli felvételi időtartama kb. 30 perc, amelynek során a felvételiző prezentációval kísért előadásttart (10-15 percben) az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről. A prezentációt kérjük, csatolja a felvételi anyagához!

A szóbeli vizsgát kiegészíti egy intelligencia- és egy szókincsteszt, amelyeket a felvételi napján kell kitölteni.
A jelentkezéshez a prezentáción túl motivációs levelet, fényképes önéletrajzot, 11. év végi és12. év végi bizonyítványmásolatot, az érettségi és a nyelvvizsga bizonyítvány másolatát is csatolni kell. Az eredeti dokumentumokat a szóbelin kell bemutatni. 
Jelentkezését a felveteli 'KUKAC' mcc 'PONT' hu címen várjuk!
A szóbeli felvételire az alábbi témák egyikéből kell felkészülni:
1. Mutasd be a krími válság kapcsán Oroszország és az EU+USA kapcsolatát! Hogyan nyilvánul meg az értek-, illetve érdekalapú politizálás? Milyen jelek utalnak arra, hogy a "kis hidegháború" korszakát éljük, ez mennyiben különbözik "a" hidegháborútól? Szerinted mi lesz Ukrajna sorsa, és válság hogyan fogja éreztetni a hatásait az elkövetkező 10 évben a régióban, illetve globális szinten? 
2. Értelmiség és totalitarizmus. Szabadon választott életút bemutatása, vagy életutak összehasonlítása a XX. század vezető értelmiségeinek és a totális államhatalom kapcsolatáról.
Ajánlott irodalom: Czeslaw Milosz: Rabul ejtett értelem; Mark Lilla: A zabolátlan értelem.  
3. Kincsek átka. Egyes országok gazdag nyersanyagforrásaikra támaszkodva jólétet teremtenek, míg másoknál felgyorsítja a gazdasági, társadalmi, politikai összeomlást. Szerinted mi állhat ennek a hátterében? 
http://ingyenebed.blog.hu/2006/12/06/a_kincsek_atka
 
4. Nemzet, bank, Nemzeti Bank. A nemzeti bankok és az állami/nemzeti politika kapcsolata a XX. században. Pontos ajánlott irodalmat nem adunk meg minden felvételi témához, mert azok önálló feltérképezése is szorosan kapcsolódik a felvételi feladathoz. Könyvtári kutatómunka nem feltétlen szükséges a választott téma kidolgozásához, mindenkinek azt tanácsoljuk azonban, hogy alkalmazza bátran az interneten elérhető forrásokat. Minden témához ajánljuk az alábbi linkek böngészését: www.google.hu
www.hvg.hu
www.figyelo.hu
www.fn.hu
www.hetivalasz.hu
www.kommentar.info.hu
www.economist.com
www.time.com
www.index.hu
www.faz.de
www.nyt.com
www.sz.de
www.focus.de
www.handelsblatt.de
www.origo.hu
www.rubicon.hu
www.globus.net
www.newsweek.com
www.mno.hu
www.nol.hu
www.washingtonpost.com
www.zeit.de
www.welt.de
www.bbc.co.uk
www.ft.com  

A Collegiumba való bekerülés feltételei:
  • Sikeres felvételi a Collegium által megadott egyetemek nappali tagozatos képzésére.
  • Sikeres felvételi a Collegiumba.
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

Mathias Corvinus Collegium
Budapest, 1016 Budapest, Somlói út 51.

Hozzászólások