Lego kör

BME - VIK
Budapest
N/A tag
Csatlakozz Te is
2008
Alapítás éve
30 Követő
Köszönjük!
Kik vagyunk mi?

Ismerj meg minket és csatlakozz hozzánk!

Célunk, hogy az egyetemi elméleti oktatást kiegészítve a hallgatóknak lehetősége legyen gyakorlatban kipróbálni az előadásokon tanultakat. Nem titkolt törekvésünk egy országos, esetleg nemzetközi szintű robotika laboratórium kialakítása, mely nem csak a hallgatók előtt lenne nyitva, hanem tárt kapukkal várja az egyetemen kívülről érkezőket is.

2008. márciusában kezdtünk el először foglalkozni Lego MINDSTORMS készletekkel, Hogy ne csak magunkat szórakoztassuk, elhatároztuk, hogy alapítunk egy robotikával foglalkozó kört. Hamar a Simonyi Szakkoliban találtuk magunkat. A Szakkollégium és a lelkes tagok támogatásával hamar komoly Lego készletre, és robot eszközparkra tettünk szert. A kezdetekhez hűen a mai napig foglalkozunk MINDSTORMS készletekkel, de mellettük már megjelentek eszközparkunkban az ipari építőelemek is. Laborunkban bármikor rendelkezésre állnak a robotépítéshez szükséges erőforrások.

Lego robotok:

Legonak a MINDSTORMS készletéből építünk robotokat. A készlet agya egy mikrokontroller, amit általában C-ben programozunk. Ez az agy, ami összeköti a környezetből információkat gyűjtő szenzorokat (érintés-, forgás-, fényérzékelő-, gyrós-, gyorsulásmérő-, iránytűs-, ultrahangos szenzorokat), és a robotokat mozgató motorokat, vagy más kimeneti eszközöket (pl. pneumatika, hangszórók). A Lego hatalmas előnye, hogy a robotok megépítéséhez nem kell fémet, műanyagot, vagy más anyagokat megmunkálni, hiszen legoból szinte mindennek el lehet készíteni a modelljét. Így a vicces sörnyitó, vagy a skorpiót utánzó robotok mellett olyan bonyolultabb problémákat is meg tudunk oldani, mint például egy Rubik kocka kirakása, vagy a két keréken egyensúlyozás. 

Ipari robotok:

Több olyan projektünk is fut, ahol nem Lego készleteket használunk. Ilyenek például a Quadrocopter, melynek során egy 4 rotoros helikoptert építünk, vagy az AVR->NXT, melyben Lego NXT-t építünk meg elektronikai építőelemekből. Különböző mérnökversenyeken is részt veszünk, például a Magyarok A Marson verseny, vagy az ISEL végellenőrző állomás építő versenye. 

A robotok építéséhez persze szükség van szakmai ismeretekre is. Megismerkedhetsz a különböző szenzorokkal, és azokkal a mechanikus szerkezetekkel, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy mozgó robotot a valóságban is megépíts. Mindezt nem száraz könyvekből, hanem a gyakorlatban, valódi robotokat építve, hozzád hasonló diákok társaságában tanulhatod meg. 

Amikor nem robotozunk

A LEGO Kör sok lelkes emberrel bővült az elmúlt hónapokban mégis megmaradt egy jó baráti társaságnak. Gyakran járunk együtt sörözni, vacsorákat, táborokat rendezünk, és a hetente megtartott gyűlések is laza, kötetlen hangulatban telnek.

Elérhetőségeink

Irinyi József utca 42., Budapest, Hungary
0620-914-6410
sselymesi@gmail.com

Tagjaink