Ábrahám György - A színtévesztést korrigáló szemüveg

BME F épület III. lépcsőház II. em. 13-as terem
2015
február 25.
BME
Budapest
Free
Miért gyere el?

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, e félévi előadássorozatun...

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, e félévi előadássorozatunk első előadására, melynek témája a színtévesztők számára kifejlesztett színszűrős szemüvegek működése lesz. Az előadást Dr. habil. Ábrahám György tartja, aki a színtévesztést korrigáló szemüveget kifejlesztette.

Tévesen színvaknak nevezzük hétköznapi szóhasználattal azt az embert, aki valamilyen mértékben keveri az egyes színeket. A súlyos színtévesztő is lát ugyanis színeket, de egészen másképpen, mint a jó színlátó, és általában csak kevés (mindössze néhány száz) színaránylatot tud megkülönböztetni szemben a négymillió színárnyalatot is felismerő jó színlátóval. A színtévesztés lehet örökletes eredetű, vagy kialakulhat bizonyos betegségek következtében.
A színtévesztés nagyobb arányban sújtja a férfiakat, Magyarországon négyszázezer embert érint a fogyatékosság. Mintegy száz foglalkozást nem ajánlanak vagy jogszabályok tiltanak a színtévesztőknek. Az életminőségre azonban akkor is kellemetlen hatással van, ha nem a foglalkozásában akadályozza a színtévesztőt. A fogyatékosság azonban mára kezelhetővé vált hosszas kutató-fejlesztő munkának köszönhetően, így a színszűrős lencsékkel ma már nem kell nap mint nap hátrányt szenvedniük a színtévesztőknek.

Mindenkit sok szeretettel és a szokásos teával várunk!
További info az esemény weboldalán.

Helyszín

BME F épület III. lépcsőház II. em. 13-as terem

Hozzászólások